تشخیص و درمان اضطراب اصلی ترین راه برای رسیدن به آرامش روانی است، اضطراب از شایع ترین اختلالات و آسیب های روانی است که در صورت عدم کنترل و برطرف کردن آن عوارض زیادی را نصیب فرد میکند و نتایج ناسالمی دارد، تا چه اندازه میتوانید در تشخیص و درمان اضطراب موفق عمل کنید؟
اضطراب چیست و تشخیص و درمان اضطراب چه اهمیتی دارد؟ چه راه هایی برای تشخیص و درمان اضطراب وجود دارد؟ با ما همراه باشید تا به پاسخ هایمان برسیم.
یکی از راه های رسیدن به آرامش روانی و خلاص شدن از زیر فشار روانی، تشخیص و درمان اضطراب است. همانطور که میدانید اضطراب یک نوع نگرانی و دلشوره است که اکثرا ریشه ای مبهم و ناشناخته دارد، یعنی اینکه یک پدیده ناخوشایند فرد را مضطرب میکند و امنیت روانی را از او میگیرد البته ممکن است فرد مضطرب بهانه های دیگری را دلیل دلشوره ای که وجود دارد بداند.
از دید روانشناسان ترس و اضطراب دو موضوع جدا از هم هستند اما رابطه نزدیکی با هم دارند اضطراب بیماری روحی است و باید روش های تشخیص و درمان اضطراب بر علیه آن به کار گرفت، آنها معتقدند ترس نه تنها اینکه مضر نیست بلکه برای سلامتی روحی و جسمی انسان کاملا ضروری است، شخصی هنوز در رانندگی مهارت بسیاری ندارد اگر از صدمه دیدن نترسد قوانین راهنمایی و رانندگی را برهم میزند و امنیت جانی و مالی خود و دیگر افراد را تهدیدی میکند، اما اضطراب میتواند برای بدن مضر باشد چون فرد از چیزی میترسد که دلیل منطقی و معقولانه ای ندارد مثلا شخصی از ترس تصادف کردن هرگز به رانندگی اقدام نکند، پس تشخیص و درمان اضطراب یکی از مهارت های زندگی است. گاهی وقت ها فرد در موقعیتی استرس زا قرار میگیرد و خود به خود بر اضطراب او افزوده میشود، مثلا شخصی زمانی که کودک بوده است از پنجره به پایین افتاده است آن فرد زمانی که به سن جوانی و بزرگسالی میرسد و از پنجره به پایین نگاه میکند مضطرب میشود حتی اگر پنجره کاملا ایمن باشد؛ تحقیقات نشان داده که اضطراب برای عموم مردم وضعی عادی و گذرا است اما اگر شدت یابد میتواند خطرناک باشد و فنون تشخیص و درمان اضطراب باید به کار گرفته شود.
چه عواملی میتوانند موجب بروز اضطراب شوند؟
برای تشخیص و درمان اضطراب باید ابتدا بدانیم چه چیزی موجب اضطراب می شود، عواملی هستند که زمینه ساز اضطراب می شوند از جمله:
- نقل مکان کردن از جایی به جای دیگر(مهاجرت)
- آغاز مقطع تحصیلی یا پیدا کردن شغل جدید
- مبتلا شدن به یک بیماری یا آسیب هایی که به جسم وارد شده
- فوت شدن یکی از رفقا، شخصی از اعضای خانواده، نزدیکان و یا هر شخص صمیمی دیگر
- به دنیا آمدن یک نوزاد در خانواده
- ازدواج کردن و تشکیل خانواده
- اعتیاد به مواد مخدر یا بعضی از دارو ها(الکل و داروهایی چون درمان تیروئید، مقابله با چاقی و …می توانند تشدید کننده اضطراب باشند) و…
تشخیص اضطراب چگونه است و چه راه هایی برای تشخیص و درمان اضطراب وجود دارند؟
علائم اضطراب در افراد یکسان نیستند اما بعضی از ویژگی های این بیماری روانی که در اکثر افراد شایع هستند عبارتند از:
- بیقراری و عدم آرامش در یک محل
- تنگی نفس و تنفس سریع
- ضربان قلب نامنظم
- عرق کردن بیش از حد
- تکرر ادرار
- سرد بودن دست ها
- داشتن اسهال
- عصبانیت غیر عقلانی
- انتظار بی مورد زجر کشیدن
- عدم توانایی تمرکز
- و…علائمی هستند که در اکثر افراد مبتلا به اضطراب وجود دارند و باید روش ها و راهکار های تشخیص و درمان اضطراب به کار گرفته شوند تا کار به جا های خطرناک نرسد.
- شما با تغییر بعضی از رفتار هایتان و برخی از عادت ها، محیط و.. میتوانید به کاهش اضطراب خود کمک شایانی بکنید. فنونی هستند که اگر به کار ببندید میتوانید گام مهمی را برای تشخیص و درمان اضطراب بردارید.از جمله آنها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- مصرف الکل و یا هر مواد مخدر و اعتیادآور را محدود کنید و در صورت امکان از استفاده از آن پرهیز کنید.
- خوب بخوابید و در خوابیدن از افراط و تفریط دوری کنید(محل خواب باید آرام باشد)
- ورزش علاوه بر تقویت سلامت جسمانی برای سلامت روانی هم تاثیرات مثبتی دارد پس ورزش منظم را در فهرست برنامه های روزانه قرار دهید.
- روانشناسان معتقدند با یادداشت احساسات و دلهره های خود بر روی کاغذ میتوانید که تا حدودی بار اضطراب که بر دوشتان است را خالی کنید و این در تشخیص و درمان اضطراب بسیار تاثیر گذار است.
- میتوانید که با یک دوست صمیمی، قابل اعتماد و راز نگه دار صحبت کنید و درددل هایتان را با او در میان بگذارید تا از فشار روحی شما کاسته شود.
- تنفس عمیق می تواند آرامش روانی را به شما القا کند، این کار یکی از ترفند های ساده برای تشخیص و درمان اضطراب است.
- عواملی که باعث اضطراب شده اند را بر روی یک کاغذ یادداشت کنید، حداقل فایده این کار این است که به خوبی دشمنان را شناخته اید
- در فهرست اقدامات روزانه خود همیشه یک وقت را به تفریح و شادی اختصاص دهید قرار نیست برای تفریح همیشه پای یک تور گردشگری یا پیک نیک در میان باشد بلکه شما حتی با 10 دقیقه در دامن طبیعت بودن میتوانید از اضطراب خود بکاهید.
- افکار هستند که روح و روان و ابعاد مختلف شخصیت افراد را می سازند گاهی روان را از بین می برند و گاهی بیماری های آن را پس به جای افکار منفی و منفی بافی سعی کنید که فرد خوش بینی باشید تا اتفاقات موفقیت آمیز در زندگی شما اتفاق بیافتد.
- تغذیه مناسب نقش مهم و حیاتی در تشخیص و درمان اضطراب دارد از پرخوری و کم خوری پرهیز کنید و غذا هایی که برای سلامتی شما مضر هستند را نخورید فراموش نکنید بیماری جسمی بر بیماری روحی هم تاثیر گذار است.
- اقدامات مذکور می تواند تا حدودی بر تشخیص و درمان اضطراب موفق عمل کند اما اگر اضطراب شما تشدید شد و به یک بیماری قدرتمند و وحشی تبدیل شد که روح و روان شما را ببلعد شما باید گام های موثرتری در راه تشخیص و درمان اضطراب بردارید مثلا مراجعه به یک روانشناس یا یک روانپزشک ماهر و اطاعت از شیوه درمان های او میتواند عملی و کارساز باشد. همچنین دارو های زیادی برای مقابله با اضطراب وجود دارند اما نباید که به طور خودسرانه به مصرف آنها بپردازید بلکه همیشه باید با روانپزشک خود مشورت های لازم را بکنید، SNRI و SSRI از جمله این ها هستند.