رفتارهای پر خطر غالباً تکان دهنده و آسیب زننده هستند ، اما وقتی احساسات غیر قابل تحمل می شوند می توانند به عنوان فریادی برای کمک تلقی شوند. رفتارهای پر خطر شامل خود آزاری جسمی ، رفتارهای تکانشی و بی پروا است. آسیب به خود جسمی می تواند بریدن ، بیرون کشیدن مو ، سوزش ، خراشیدن یا هرگونه صدمه بدنی باشد. گاهی اوقات ، بدون جستجوی کمک ، ممکن است فردی فکر کند که خودکشی تنها گزینه است.
علاوه بر این ، الگوهای رفتاری مزمن دیگری نیز برای افراد و اعضای خانواده مضر است مانند قمار ، پرخوری ، دزدی از مغازه ، پرخاشگری ، بی احتیاطی رانندگی / سرعت غیر مجاز ، درگیری شدید و سایر تصمیمات ناسالم. DBT (درمان رفتاری دیالکتیک) در حال حاضر موثرترین شکل درمانی برای رفتارهای پر خطر است.باید مواظب فرزندان خود باشید و در صورت مشاهده هر گونه تغییر رفتار غیرمنطقی به مشاور مراجعه کرده تا مسئله اصلی گرایش به هر رفتار پرخطر در کودک یا نوجوان شما به سرعت مشخص و تحت درمان قرار گیرد.
علائم رفتارهای پر خطر
- رفتارهایی که به آسیب ها و خشونت های غیرعمد کمک می کند
- رفتارهای جنسی که منجر به بارداری ناخواسته یا بیماری های منتقله از راه جنسی می شود
- مصرف الکل یا مواد مخدر
- مصرف دخانیات
- رفتارهای ناسالم
- فعالیت بدنی ناکافی
- رفتارهای غذایی ناسالم
- عدم تحرک بدنی ، از جمله چاقی و آسم
رفتارهای پر خطر نوجوانان:
رفتار در معرض خطر هر چیزی است که جوانان را در معرض عواقب منفی آینده مانند سلامتی ، جراحت یا مرگ قرار دهد. اگرچه رفتارهای پر خطر در دوران نوجوانی مفهوم جدیدی نیست (بیشتر بزرگسالان به احتمال زیاد می توانند حداقل چند انتخاب ضعیف را که در دوران نوجوانی انجام داده اند به یاد بیاورند) ، نوع خطراتی که نوجوانان می پذیرند تغییر می کند. یکی از دلایل شایع بودن رفتار پرخطر در دوران بلوغ این است که مغز نوجوان هنوز کاملاً رشد نکرده است . در نتیجه ، نوجوانان تلاش می کنند تا به عواقب طولانی مدت فکر کنند. علاوه بر این ، آنها پدیده “نه من” را تجربه می کنند. آنها هرگز تصور نمی کنند که آسیب ، بارداری یا تصادفات ممکن است برای آنها اتفاق بیفتد.
انواع رفتار های پر خطر
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) برخی از رفتارهای جوانان در معرض خطر را که در سیستم نظارت بر رفتار ریسک جوانان (YRBSS) خود مهم و قابل مشاهده دانسته اند ، ردیابی می کند.
- مصرف دخانیات
- مصرف الکل و مواد مخدر
- رفتارهای جنسی
- رفتارهای غذایی
- فعالیت بدنی
در این بخش دو مورد از مشکلات مهم نوجوانان را مورد بحث قرار می دهیم که در این دو مورد نیاز به مشاور یک امر قطعی است.
فعالیت جنسی
وقتی نوجوانان از نظر جنسی فعال می شوند ، رفتارهای آنها اغلب می تواند منجر به عفونت های مقاربتی (STI) و بارداری بدون برنامه شود. بسیاری از والدین و فرزندان آنها از خطرات مرتبط با فعالیت جنسی ، از جمله بسیاری از عفونت های احتمالی همراه با آن ، بی اطلاع هستند. حتی اگر بسیاری از STI ها قابل درمان باشند ، علائم و عوارض ناشی از عفونت ها مانند تبخال و HIV باید به صورت مادام العمر کنترل شود. اکثر نوجوانانی که مشغول فعالیت جنسی هستند از روش های کنترل بارداری یا محافظت استفاده نمی کنند و اگر چنین باشد ، به درستی انجام نمی شود – هر دو خطر بارداری بدون برنامه را افزایش می دهد.در صورتی که مشکلات خاص جنسی در رفتار کودک خود مشاهده می کنید به مشاور مراجعه کنید تا دیر نشده است از خطرات احتمالی که ممکن است رخ دهد جلوگیری کنید.
سو مصرف مواد ، سیگار کشیدن
الکل ، داروها و دخانیات بر مغز در حال رشد تأثیر می گذارند. استفاده حتی پس از یک بار ، توانایی تغییر ساختار مغز و اختلال در تصمیم گیری را باعث می شود. بیشترین سو مصرف نوجوانان الکل و ماری جوانا است. مصرف دخانیات در نوجوانان در حال پیشرفت است. والدین احتمالاً در ابتدا نگران سیگار هستند ، اما نوجوانان امروزی نیز از سیگار برگ ، تنباکو بدون دود و سیگار الکترونیکی و بخور دهنده استفاده می کنند.بنابراین یک نوجوان برای درک این مسائل و مشکلاتی که باعث این موارد می شود نیاز به درمان توسط روانشناس یا مشاور درمانی دارد.
چگونه والدین می توانند از مشاوره رفتار پرخطر استفاده کنند
برای والدین مهم است که بدانند معمول ترین رفتاری که نوجوانان انجام می دهند و می تواند منجر به عواقب منفی شود چه مواردی است. برای درک بهتر انواع فشارهایی که ممکن است نوجوان شما متحمل شود یا رفتارهایی که ممکن است نوجوانان شما را وسوسه کند ، می توانید از مشاوران و روانشناسان برای شناخت و درمان رفتار های پر خطر نوجوان و جوان خود استفاده کنید. مشاوره بهترین و قطعی ترین راه حل برای اینگونه رفتار ها است. روانشناسان و مشاوران تربیتی به کودک و نوجوان شما کمک می کنند خود را بشناسند و بهترین راهکارها را به آنها می دهند تا در آینده به سمت موفقیت سوق پیدا کنند. مشاوران در این رابطه بیان می کنند که والدین با
انجام مکالمات مداوم با نوجوان در مورد رفتارهای پر خطر به نوجوان خود اهمیت دهند و به نگرانی های نوجوان خود گوش فرا دهند و هر زمان که امکان دارد حتما به مشاور مراجعه کنند تا راه حل های علمی و بهتری را دریافت کنند.
مشاوره رفتار پر خطر:
در صورت مشاهده هرگونه رفتار های پر خطر در نوجوان باید با یک مشاور صحبت کنید و یا می توانید به کلینیک های روانپزشکی برای درمان کودک و یا نوجوان خود بروید. رفتارهای پرخطر باعث می شوند که نوجوان در بزرگسالی نیز دچار اختلالاتی شود و حتی بر روی زندگی او تاثیر بسیار منفی خواهد گذاشت بنابراین بهتر است که اگر متوجه شدید نوجوان شما دارای رفتارهایی است که نامعقول و آسیب زا است بهترین روش درمان این است که مشاوران و روانشناسان را برای کنترل و حل این مشکل انتخاب کنید.