نوروفیدبک چیست؟ |
نوروفیدبک به معنی آموزش دادن مغز توسط خود مغز است. در حقیقت مغز با فیدبک هایی (بازخورد) که از بدن و محیط اطراف خود می گیرد به کنترل و تنظیم کارکردهای مختلف جسمی و روانی و تعامل با محیط می پردازد. دستگاه نوروفیدبک نیز با اطلاعاتی که از امواج مغزی ارائه می دهد، به مغز کمک می کند تا فعالیت ها و کارکرد خود را به شکلی مطلوب تنظیم نماید. . در این روش با انعكاس فعاليتهاي جاري و حاكم بر مغز در حال فعاليت، به آن نشان ميدهيم كه “الان و در اين لحظه، در چه وضعيتي بسر ميبرد”و ميآموزد كه براي انجام يك تكليف خاص، به چه آرايشي از امواج مغزي و در چه زماني خاص، نياز دارد. بنابراين فيدبكي كه مغز از خود دريافت ميكند بر اساس امواج مغزي است.
ما هر روز با نگاه کردن به آینه متوجه نقائص و اشکالات موجود در ظاهر خودمان می شویم.
در واقع آینه ما را نسبت به وضعیت ظاهری مان و عیب و نقص های احتمالی موجود در آن آگاه می کند. این آگاهی و شناخت به ما کمک می کند تا در جهت رفع نقص های موجود در وضعیت ظاهری خود اقدام کنیم. نوروفیدبک دقیقا برای امواج مغزی و عملکردهای فیزیولوژیک مغز ما به عنوان یک آینه ی پیشرفته عمل می کند. نوروفیدبک با استفاده از ابزارهای الکترونیک پیشرفته و کامپیوتر به ما کمک می کند تا از آن چه در مغز ما در حال رخ دادن است آگاه شویم.
نوروفیدبک چگونه کار می کند؟
نوروفیدبک یک کامپیوتر دارد. دو یا سه رشته سیم با چسب مخصوص روی سر ما گذاشته می شود.ما به صفحه کامپیوتر(مانیتور) نگاه می کنیم و در هر جلسه چندبازی کامپیوتری انجام می دهیم. البته نه با دست بلکه با نگاه کردن به صفحه کامپیوتر یا شنیدن صدای آن. بتدریج یاد می گیریم چگونه امواج مفید مغزی را ایجاد کنیم.
نوروفیدبک، واکنش های فیزیولوژیک نهفته درمغز انسان و امواج مغزی که هر لحظه بر وضعیت رفتاری و عملکردی ما اثر گذارند را ثبت می کند و بعد آن چه که در همان لحظه در مغز انسان در حال اتفاق افتادن است را کاملا دقیق، روشن و واضح روی صفحه ی نمایشگر به تصویر می کشد.
کاربردهای نوروفیدبک
- افزایش تمرکز
- اختلالات خواب
- اختلال کم توجهی و بیش فعالی(ADHD/ADD)
- افسردگی
- اضطراب
- پرخاشگری
- میگرن و دردهای مزمن
- اعتیاد
- کاهش وسواس
- ارتقا عملکرد
آیا نوروفیدبک عوارض جانبی دارد؟
همیشه وقتی ما درمانی را میخواهیم شروع کنیم، نگران عوارض جانبی آن هستیم. عملاً برخی از درمانها دارای عوارض جانبی جبران ناپذیر و یا غیرقابل تحمل هستند و این، نگرانی را برای ما تشدید میکند. درمانهایی که دارای عوارض جانبی خطرناک هستند عملاً تهاجمی هستند. یعنی بخشي از بدن در طی عمل جراحی تحت تأثیر قرار میگیرد و یا فرد، دارویی شیمیایی با خطرات بالقوه، مصرف میکند. در نوروفیدبک و بیوفدیبک ما با هیچیک از این موارد مواجه نیستم. دستگاهی که به بدن ما وصل میشود هیچ اشعه و یا سیگنالی را وارد بدن نمیکند. این دستگاه صرفاً سیگنالهای زیستی ما را ثبت میکند و برای اینکه ما بتوانیم آنها را با اراده خود تحت تأثیر قرار دهیم در مانیتور به ما نشان میدهد. سنسورهایی که نیز بدن و یا سر فرد در نورفیدبک با بیوفیدبک نصب میشوند بصورت بالقوه هیچ مشکلی برای فرد بوجود نمی آوررند.
آیا نوروفیدبک روشی علمی است؟
روش نوروفیدبک توسط اداره غذا و داروی امریکا (معتبرترین سازمان جهانی پزشکی)جهت درمان اضطراب،افسردگی،بیش فعالی کم توجهی،سردرد(میگرن)،دردهای مزمن،اختلالات خواب،سومصرف مواد،وسواس،صرع(تشنج) و بازتوانی سکته مغزی مورد تأیید قرار گرفته است.
مدت زمان هر جلسه درمانی نوروفیدبک چقدر است؟
مدت زمان هر جلسه درحدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت است که در طی آن می توان از دستور العمل های درمانی متفاوت استفاده کرد.
تعداد جلسات درمانی چقدر است؟
جلسات درمانی حدودا ۳۰ الی ۴۰ جلسه است،تا جلسه بیستم دو الی سه روز در هفته جلسات درمانی برگزار می شود.
تغییرات حاصل از نوروفیدبک چه زمانی مشاهده می گردد؟
با توجه به آن که نوروفیدبک یک فرایند یادگیری است لذا نباید در چند جلسه اول منتظر تغییرات شد. به طور معمول اولین تغییرات از جلسه دهم تا پانزدهم خود را نشان می دهند. در صورتی که این تغییرات مشاهده نگردند معمولا روند درمان اصلاح و در موارد مقاوم استفاده از نوروفیدبک قطع می شود.